HABER MERKEZİ- Kavram olarak gerontokrasi yaşlılar yönetimi anlamına gelmektedir. siyasal bir yönetim biçimi olmasının yanısıra sosyolojik bir olgu olan gerontokrasi, toplum içerisinde yaşlıların hiyerarşik anlamda en üst düzeyde olmasını ifade ediyor.
Gerontokrasi’nin tarihçesi:
bir yönetim biçimi olarak eski yunanda tanımlanmış olsa da esasında gerontokrasi’nin kökenleri, sınıflı topluma geçiş süreci olan milattan önce 4000-3000 yıllarına kadar dayanmaktadır. bu donemin aşağı Mezopotamya toplumlarında pek çok gerontokratik işarete rastlamak mümkündür.
Gerontokrasi’nin sosyolojik çözümlemesi:
Yaşlıların sahip olduğu tecrübe, onlara yönetim konularında belirgin bir avantaj sağlamaktadır. Bu durum, yaşlıların yaşamın her alanında gençleri bastırarak ve onları yönetim işlerinden dışlayarak güç kazanmalarına neden olmaktadır. Zamanla, bu süreç ciddi bir yaş temelli hiyerarşiye yol açmış ve gençlerin toplumsal rollerini oynamasını engellemiştir. gerontokratik zihniyet, tüm kültürel normlara yansıyarak günümüze kadar yaşlılara ayrıcalıklı bir zemin sağlamıştır. Bu anlamda gerontokrasi, gençlerin kendini ifade etmesini, yönetimsel işlere katılımını ve toplumsal değişim rolünü ciddi şekilde kısıtlamaktadır.
sonuç olarak:
toplumun demokratik dönüşümünde belirli bir yere sahip olan gençliğin rolünü oynayabilmesi için gerontokratik zihniyet ve yaklaşım biçimi aşılmalıdır. bu zihniyet ve yaklaşımlar aşıldıkça gençliğin önü de açılacak ve toplumsal rolünü daha iyi bir biçimde oynayabilecektir.