HABER MEKEZİ- Propaganda: Bireyin ve kamuoyunun düşüncesini etkilemeyi, görüş ve davranışlarını belli bir gündem doğrultusunda, belli fikir veya inançları benimsemeye yönlendirmeyi ve böylece kamuoyunun belli bir konuya ilişkin algılarını şekillendirmeyi amaçlayan süreçtir.
Propaganda yalnızca bilginin yayılması değil, insanların düşünme biçimini değiştirmeyi veya belli bir konuya yönelik tutum ve davranışlarını etkilemeyi amaçlayan kasıtlı bir süreçtir. Propaganda, kullanılan amaç ve araçlara bağlı olarak olumlu ya da olumsuz olabilir.
Propagandanın iki türü vardır:
Propaganda: Belli hedeflere hizmet edecek şekilde halkın algısını şekillendirerek bir fikri teşvik etmek veya bir mesajı yaymak için kullanılır.
Anti propaganda: Öte yandan, mevcut propagandanın etkisini ortadan kaldırmak veya bozmak için kullanılır; bir fikri zayıflatmak, iddiaları çürütmek ve karşı tarafın mesajlarındaki çelişkileri vurgulamak için kullanılır.
Propaganda ve anti propaganda, kamuoyunun kontrolü mücadelesinde iki karşıt güç olarak hareket eder.
Geçmişte propaganda
Propagandanın kökleri, bazı yöntemlerinin zaman zaman ortaya çıktığı eski zamanlara kadar uzanır, ancak geçmiş dönemde en çok Nazi ve Sovyetler Birliği güçleri arasında güçlü ve önemli bir araç olarak kullanıldığı söylenebilir.
Propaganda aynı zamanda kitle tabanını oluşturan devrimci güçlerin de temel direğiydi.
Yöntemler
Propaganda, izleyiciyi etkilemek için çeşitli yöntemler kullanır. Bu yöntemler farkındalık yaratmaya ve duygulara odaklanmaya dayanır görsel, dilsel ve psikolojik araçlardan faydalanır.
Her zaman bireyde ve toplumda tepki yaratan, duyguların eşlik ettiği bir farkındalık anına yerleştirmek için kullanılır.
Propaganda, hararetli konuşmalar, kapsamlı televizyon programları, askeri geçit törenleri, yürüyüşler ve etkinlikler, her yerde broşürler ve posterler, sosyal medya sitelerinde tanıtım ve daha birçok yöntemi içerir.
Günümüzdeki propaganda:
Günümüzde dijital teknoloji ve sosyal medya sayesinde propaganda daha sofistike ve yaygın hale geldi. Bilgi veya dezenformasyon artık inanılmaz bir hızla yayılıp dünya çapında geniş bir kitleye ulaşabiliyor.
Bilgi ve dezenformasyonla dolu bir dünyada propaganda ve karşı propaganda, zihinleri şekillendirmek ve kamuoyunu kontrol etmek için güçlü araçlar olmaya devam ediyor. Gerçeği anlamak ve yanıltıcı propaganda tuzağına düşmekten kaçınmak için halkın sürekli eleştirel farkındalığı gerekir.