HABER MERKEZİ- Elektronik oyunların günlük yaşamımızdaki yeri nedir ve ne tür olumsuzluklara yol açmaktadır? Her ne kadar eğlence amaçlı bir etkinlik olduğu iddia edilse de gerçekliğin bu olmadığını, bizlere ve çevremize ciddi zararlar verdiğini bilmek önemlidir.
Dünya Sağlık Örgütü yakın zamanda video oyunu bağımlılığını “resmi bir hastalık” olarak sınıflandırdıktan sonra yaygın endişeleri dile getirdi. Bu sınıflandırma, bu oyunların salt bağımlılığın ötesinde daha karmaşık etkilere yol açan olumsuz etkilerine ilişkin derin endişeyi yansıtmaktadır.
The Guardian gazetesinin bir raporu, sorunun oyunların şiddetle ilişkilendirilmesiyle sınırlı olmadığını, aynı zamanda oyunların aşırı ideolojileri teşvik etmedeki rolünü de kapsadığını belirtti. Televizyon ve filmler gibi elektronik oyunlar, ırkçılığı ve kadınların nesneleştirilmesini teşvik edenler de dahil olmak üzere belirli değerlerin ve ideolojilerin aktarılmasına yönelik araçlar haline gelebilir.
Ayrıca son yıllarda halka açık yerlerde şiddet içeren video oyunlarıyla bağlantılı olduğu bildirilen şiddet olaylarında önemli bir artış görüldü. Bu olaylardaki saldırganların çoğunlukla şiddet içerikli oyunlara bağımlı genç erkekler olması, elektronik oyunlar ile şiddet içeren davranışlar arasındaki ilişkiye dikkat çekiyor.
Açıkça görülen zararlar arasında elektronik oyunların izole bir yaşam tarzına yol açması, oyun bağımlılığının gerçek hayattaki sosyal etkileşimin azalmasına katkıda bulunması yer alıyor.
Ayrıca elektronik oyunlar, bu bozukluğun günlük görevleri tamamlama ve etkili karar verme yeteneğini etkilemesi nedeniyle konsantre olma ve dikkat etme yeteneğinde bozulmaya yol açmaktadır. Bu bozukluğun akademik ve mesleki performans üzerinde geniş kapsamlı etkileri olabilir.
Sonuç olarak elektronik oyunlar eğlence deneyimi sağlar ancak aynı zamanda bariz zararları da taşır. Eğlence ile yaşam kalitemizi ve ruh sağlığımızı korumak arasında denge kurabilmek için bu zararların farkında olmak gerekiyor.