HABER MERKEZİ- Dijital taciz; taciz, tehdit, karalama, casusluk ve şantaj gibi çevrimiçi ortamda meydana gelen çok çeşitli kötü amaçlı davranışları içerir. Her ne kadar bu eylemler mağdurlara psikolojik ve sosyal açıdan çok zarar verebilse de mevcut sistem ve yasalar bu soruna etkili bir şekilde çözüm bulmakta hala yetersizdir.
İnsan hakları kuruluşlarının raporlarına göre, kadına yönelik elektronik şiddet dünya genelinde yaygın olup, özellikle insan hakları savunucularına ve medya profesyonellerine yönelik maruz kaldıkları tüm şiddet türleri arasında en yüksek yüzdeyi oluşturmaya başlamış, tartışmalı dini konuları gündeme getirmiştir. Toplumdaki politik veya sosyal konular İlgili makamlar tarafından çözüm ve tedavilerin bulunmaması ile raporlar, maruz kaldıkları kışkırtma, sözlü saldırı ve elektronik saldırıların, insan hakları aktivizmlerinden, kadınlara karşı adil olmayan kanunlar çıkarmayı reddetmelerinden ve kadın hakları ihlallerini durdurma çabalarından kaynaklandığını belirtiyor.
Yalnızca kadın aktivistlerle sınırlı olmayıp, geleneksel, muhafazakar toplumlardaki birçok kız çocuğunu ve kadını “tüm hayatları yok edecek” bilgi, resim ve videolar yayınlayarak tehdit etmesi nedeniyle tehlikeleri vurgulanıyor.
Mevcut yasalar onları koruyor mu ?
Kadın aktivistler şunları söylüyor: “Suçun kanıtlanmasının zorluğu nedeniyle devlet kurumları herhangi bir işlem yapmadan sürekli sayfa ve internet sitelerini denetleme çağrısında bulunuyor.” Birçoğu, mağduriyeti artıran ve tacizcileri devam etmeye teşvik eden “sessizlik” tavsiyesinde bulunuyor. .
Çözüm ;
Kadınlara yönelik dijital şiddet, kadınların çeşitli çevrimiçi taciz ve dijital takip biçimlerine maruz kalması nedeniyle giderek daha önemli bir sorun haline geldi. Bu durum kadınları bilgi ve verilerini yabancılardan korumaya zorluyor.
Elektronik taciz çoğu zaman toplumdaki ahlaki değerlerin ve ilkelerin zayıf olması sonucu ortaya çıkmakta ve burada bireylerin başkalarının haklarını göz ardı etmesi ve istismarcı davranışlarda bulunması kolaylaşmaktadır.
Bu ahlaki boşluk, çevrimiçi taciz gibi kabul edilemez eylemlerin yayılmasına izin verir, dolayısıyla toplumdaki ahlaki değerlerin iyileştirilmesi ve bireyler arasında saygının teşvik edilmesi, bu sorunların ele alınmasına önemli ölçüde katkıda bulunabilir.