HABER MERKEZİ- Irkçılık, bireylere cinsiyet, ırk, ulusal veya dini bağlılığa dayalı ayrımcılık ve haksız muameledir. Irkçılık, derin tarihsel kökleri olan toplumlardaki en olumsuz olgulardan biri olarak kabul edilmektedir. Bireyler ve toplumlar üzerinde ciddi etkileri vardır.
Irkçılığın ortaya çıkışı
Antik çağlarda insanları renklerine göre ayırarak ırkçılığın varlığını gösteren kanıtlar mevcut olup, Yunanlılar ve Romalılar bu sınıflandırmaları köleliği ve ırk üstünlüğünü meşrulaştırmak için kullanmışlardır. Ve ayrıca dünyanın büyük bir kısmının Avrupa tarafından sömürgeleştirilmesinden sonra.
Irkçılığın bugünkü anlamıyla ortaya çıkışı, taassub ve aşırılık aşamasına gelmesine gelince. Bunun nedeni, toplumların ırkçılıkla zehirlenmesinde, kalplere nefretin yerleştirilmesinde başrol oynayan ulus-devlettir. Medya ve eğitim, genel kültürde ayrımcılığı ve başkalarına karşı nefreti pekiştiren ırkçı fikirleri teşvik etmek için kullanılıyor.
Ulus devletin uyguladığı ırkçılığı aşılama yöntemleri:
Ayrımcı politikalar: Bir halkın ulusal ve kültürel haklarını kullanmasını yasaklayan veya engelleyen politikaların dayatılması.
Eğitim ve müfredat: Eğitim kurumları, ırkçı fikirleri toplumlara aşılamanın en büyük araçlarından biridir.
Reklam ve medya:
Siyasi söylem:
Dijital alan kontrolü:
Güvenlik Servisi:
Ve daha birçok yol…
Irkçılıkla mücadeleye yönelik bazı çözümler:
Irk ayrımcılığı cildi etkilemeyen, aksine insan zihnini etkileyen bir hastalıktır.
Irkçılıkla mücadele hayatın her alanında mücadeleyi gerektirir.
Kültüre bağlılık ve kültürel kimliğe duyulan gurur, Topluluk örgütlenmesi ve topluluk diyaloğu, Farkındalık ve eğitim, Sivil ve siyasi katılım, Rejimlere karşı toplumsal etkinlikler düzenlemek