HABER MERKEZİ- ”Gençlik ve Özgür Geleceği İnşa Etme” şiarıyla Lübnan’ın başkenti Beyrut’ta gerçekleştirilen Ortadoğu Gençlik Konferansı ikinci gününde devam ediyor.
Konferansa katılan DEM Parti Gençlik Meclisi Üyesi Eda Kalafat Ajansımıza konuştu. Kalafat, şu değerlendirmelerde bulundu;
”Bizde DEM Parti Gençlik Meclisi olarak 3 üncü Ortadoğu ve Kuzey Afrika gençlik konferansında Beyrut’ tayız. Burada onlarca ülkeden çok fazla halktan gençlik örgütleri olarak bir aradayız. Kuzey Afrika dan ve Ortadoğu’dan yüzlerce kişi bir aradayız. Dünkü panelin konuları Ortadoğu da yaşanan savaştı aslında bunların halklar nezdindeki soykırım, emek hırsızlığı, göç, demografya değişikliği gibi sonuçları tartışıldı. Kapitalist moderni te güçlerinin Ortadoğu ya yönelik işgal saldırıları ve bunun sebep olduğu zorunlu göç, ekonomik sorunlar, toplum kırım gibi sonuçları birlikte tartışıyoruz. Yani bunun gençlik açısından önemi özellikle kapitalist modernite güçlerinin özellikle gençlik üzerine çok ciddi saldırıları var. Bunlarda tartışılan konular arasında en çok öne çıkan konulardan bir tanesi uyuşturucu sorunuydu, uyuşturucu Bakur ve Türkiye de olduğu gibi başka bir çok yerde ciddi bir problem. Gençliğe yönelik saldırı olarak işlevlendiriliyor. Kapitalist moderni te ve toplumdan izole ediliyor, ulus bilincinden, gençlik bilincinden, mücadele bilincinden uzaklaştırmak için kullanıyor. Bunun dışında göç, savaş alanlarında çok ciddi bir problem. Yani bunların temel problemi savaş politikaları olduğunu söyleyebiliriz. Çünkü Kürt sorununda da olduğu gibi yükselen milliyetçi akımlar, savaşı tetikliyor, bunları çözümsüzlükle devam ettiriyor. Ve bu sebeple Kürdistan gibi bir çok yaşam alanından savaş alanına çevriliyor. İnsanlar zorunlu göçe mecbur bırakılıyor ve bu ekonomik çöküntü oluyor çünkü savaş ekonomisi yürütüldüğü için ekonomik çöküntü yüzünden de bir yandan uyuşturucu gibi yollara gidiyorlar. Yani bu açıdan tabi savaş politikaları kadınlar açısından çok ciddi etkileri var, en çok öne çıkan konulardan bir tanesi de buydu. Ortadoğu’daki savaşın kadınlar nezdin de çok başka sonuçları olduğuna dair vurgular var. Kadınlar öldürülüyor, öldürüldüğü zaman aslında bunlar kayıtlara bile geçmiyor. Bir çok örgüt kadınları savaş ganimeti olarak tutsak ediyor. Göçmen kadınlar köle pazarlarında satılıyor. Bunlara dair bir çok konu birleşik mücadele hattı nezdinde yani bir çok konu tartışıldı. Yani bu dönemde gençlik olarak sorumluluğumuz aslında kendi yerel örgütlerimizden, yerel düzeyimizden çıkıp bölgesel düzeyde bir örgütlülük sağlamak ve bunlara toplu birlikte cevap olmak gerekiyor. Bu açıdan burada bir çok derin tartışma ilerliyor. Ortadoğu’daki ve Afrika’daki savaşa güçlü bir cevap çıkacağını düşünüyoruz bu konferanstan.”