HABER MERKEZİ- İSÖM(İstanbul Özgür Öğrenci MECLİSİNİN başlatmış olduğu Kenan Mak Öykü ve Şiir yarışmasına katılım sağlayan üniversite öğrencisi ile düzenlenen yarışma hakkında Berû Ajans olarak röportaj aldık.
Anadilin öneminden, üniversite öğrencilerinin vermiş oldukları kültürel mücadelenin bir çok hususunu kendileriyle konuştuk. Röportajımızın tamamı şu şekildedir;
Ana dil de eğitim kesintisiz şartsız bir şekilde her bireyin temel hakkıdır
İsmim Sabahattin İstanbul Medeniyet Üniversitesi felsefe bölümü mevzunuyum aynı zamanda Erciyes Üniversitesinde yüksek lisans eğitimime devam etmekteyim. Ve şu anda atanamayan bir öğretmen olarak eğitimime devam ediyorum.
Tabi esasen Türkiye de dönem dönem bu konu tartışma konusu yapılsa da gerçek anlamda sorunu ortaya çıkaran temel bağlamdan uzak tartışılıyor. Şunu kesinlikle ifade edebilirim ki ana dil de eğitim kesintisiz şartsız bir şekilde her bireyin temel hakkıdır. Bu şekilde verilmelidir. Çünkü ana dilde eğitim veren yapıların ortaya çıkardığı olgunluk sonuçları bir çok rapor ve tezlere de yansıdı fakat bizim mevcut ülke koşullarında sürekli farklı bağlamda tartışıldığı için sürekli suistimal edilmekte.
Şöyle bir örnek vererek başlayabilirim. Staj yaptığım yada çalıştığım kurumlarda şöyle bir sorun oluşuyordu. Veli toplantısına gelen Kürt anneler oluyordu veya öğrencilerle bir şey konuştuğumuzda veya onlara ödev verdiğimizde. Aslında o anlam noktasında birbirimizi anlamada veya hayal dünyasında ne şekilde zorluklar yaşadıklarını çok net gözlemleyebiliyorduk. Çünkü ana dilinde kendisini ifade etmesi ile kendini farklı bir dilde ifade etmesi arasındaki o fark çocuğun hem eğitimine hem o yazım dünyasına verdikleri ödevlere kadar yansımaktaydı. Bu nedenle aslında ana dil de eğitim girişte de ifade ettiğim gibi her halükarda verilmeli çünkü bunun mevcut dünya ülkelerinde uygulanıp ta ortaya koymuş olduğu verimli sonuçlar var umarım bizde de gerçek anlamda tartışılıp bu sonuca varılır diye umuyorum.
Kültürünle Bütünleş
Tabi yarışmanın ilanını görünce temel vurgu Kültürünle Bütünleş meselesi esasen kültür kavramının kendisini de vermiş oluyor bildiğiniz gibi kültür kavramı Latince de türkçe ye çevrilmiştir.
Ve kelime anlamı olarak ise iyileştirmek, var etmek ve yeniden ortaya koymak yeşertmek anlamına gelmektedir bu nedenle kültürel esasen toplumsal yaşamın taşıyıcısı olması noktasında önemli bir yerde durmaktadır. Yarışmaya da esasen bu bağlamda düzenlendiğini düşünüp katkı sunmak istedim. Çünkü yarışma salt Kenan Mak ile anılmaktan ziyade büsbütün öğrenci mücadelesinde, üniversite öğrenci mücadelesinde yaşamını yitiren tüm öğrencilere adandığı noktasında hem fikir sahibi oldum. Daha sonra yarışmanın içeriğini incelediğimde bunu net bir şekilde görebildim. Bu nedenle yarışmanın önemli olduğunu düşünüyorum ve şöyle bir durum söz konusu yarışma sembolik boyut ta belki öykü ve şiir yarışması olarak gözükebilir ama burada esas mesele süreci büsbütün olarak anlamak, hatırlamak bunun üzerine yeniden düşünmenin de gerekli olduğunu düşünüyorum.
7 haziran son tarih olarak belirlendi
Ben yarışmayı internet te görünce arkadaşlarla iletişime geçtim. İlk etap ta öykü ve şiir alanlarında ürün istenildiği ifade edildi fakat diğer alanlarda deneme, makale noktasında da yazıların yazılabileceği ifade edildi. Bu nokta da 31 Mayıs son tarih olarak konulmuştu fakat daha sonra 7 haziran son tarih olarak belirlendi. Bu şekilde devam edecekmiş diye bilgi aldım.
Her kesi sürece katkı sunmaya davet ediyorum
Şunu ifade edebilirim ki başta üniversite öğrencileri olmak üzere gençlerin bu sürece dahil olması ve bu sürece katkı emek vermesini temenni ederim. Çünkü yukarda da ifade ettiğim gibi kültür meselesi salt tek başına ele alınabilecek bir meseleden ziyade toplumsal yaşamın taşıyıcısı olma noktasında dil başta olmak üzere kültürel boyutun bir çok aşamasını kendi içerisinde barındırmakta ve yeşertmektedir. Bu nedenle kültürünle bütünleş meselesi esasen kendinle var olma meselesidir. Bu nedenle her kesi sürece katkı sunmaya davet ediyorum.