HABER MERKEZİ- Bu gün, 1856 yılında Melbourne ve Sidney’deki inşaat işçilerinin (o zamanlar Sekiz Saat Hareketi olarak biliniyordu) çalışma saatlerinin günde 8 saate düşürülmesi taleplerini gerçekleştirmeyi başarmalarıyla dünyanın her yıl kutladığı bir bayram olarak tanınmaya başlandı.
Mayıs ayının ilk gününde dünya, geçmişi on dokuzuncu yüzyıla dayanan ve yıl boyunca mücadele eden üç buçuk milyardan fazla işçinin katkıları onuruna düzenlenen, her yıl düzenlenen Uluslararası İşçi Bayramı’nı kutluyor.
Bu olayın tarihi
Başlangıç, 21 Nisan 1856’da bu olayı kutlamaya başlayan ilk ülke olan Avustralya’daydı ve ardından yaklaşık 30 yıl sonra Amerika Birleşik Devletleri’ne ve dünyanın geri kalanına taşınarak birçok ülkede resmi tatil haline geldi. 100 ülke.
Bu gün, 1856 yılında Melbourne ve Sidney’deki inşaat işçilerinin (o zamanlar Sekiz Saat Hareketi olarak biliniyordu) çalışma saatlerinin günde 8 saate düşürülmesi yönündeki taleplerini gerçekleştirmeyi başarmasıyla, dünyanın her yıl kutladığı bir bayram olarak benimsenmeye başlandı. .
Bu başarı, daha sonra, “Avustralyalı işçileri” rol model olarak alan ve özellikle Amerika Birleşik Devletleri’nde, ücretlerin artırılmasından çalışma saatlerinin azaltılmasına kadar, kendi koşullarını iyileştirmek için isyan etmeye ve devrim yapmaya karar veren milyonlarca işçi için bir teşvik oldu.
1886’da Amerikan sendikaları, çalışma saatlerinin sekiz saate indirilmesini talep etmek için 1 Mayıs’ta grev çağrısında bulundu. O dönemde 300.000’den fazla işçi çağrıya yanıt vererek ülke genelinde çalıştıkları fabrikalarda işyerlerini terk etti.
Sendikalar için önemli an
Bu gün, işçiler için koşulların iyileştirilmesi ve maaşlarının artırılması talebiyle bu fırsatı değerlendirmeye istekli sendikalar için önemli bir anı temsil ediyor.
Milyonların katıldığı, dünyanın çeşitli yerlerinde ücretler, fiyatlar ve işçi sınıfına ilişkin sloganlar atan, işçilerin taleplerinin ve koşullarının iyileştirilmesinin ön plana çıkarıldığı ve işverenlerle işverenler arasında hâlâ tartışma konusu olan kitlesel yürüyüşler ve gösteriler yapılıyor. hükümetlerden özel şirketlere kadar.
Geleneksel kutlamalar veya gösteriler
Birkaçı hariç çoğu Avrupa ülkesinde bu gün resmi tatil olarak kabul edilir. Hollanda, İsrail ve Basra Körfezi’ndeki bazı ülkeler de dahil olmak üzere bu olayı kutlamayan çok az ülke var.
Birleşik Krallık ve İrlanda’da İşçi Bayramı genellikle bahara veda ve yaza hoş geldiniz olarak görülüyor.
Fransa’da bu gün, “Mayıs Gülleri” olarak bilinen beyaz çiçekler dağıtılarak kutlandı. Ancak sendikaların İşçi Bayramı’nın “tarihi” bir gününü anmaya hazırlandığı bu yıl durum biraz farklı. 1,5 milyon işçi Başkan Emmanuel Macron’un onayladığı emeklilik reformunu protesto etmeye devam etmek için bir milyon insan sokaklara çıktı.
Bu yıl İşçi Bayramı, Fransız toplumunun çeşitli kesimlerinden geniş bir muhalefetle karşılanan tartışmalı emeklilik reformuna karşı kapsamlı ulusal hareketlerin on üçüncü günü olacak.
İtalya’da, her zamanki gibi, Roma’nın San Giovanni mahallesi Piazza San Giovanni, İtalya’nın en büyük pop yıldızlarından bazılarının katılacağı, sendikanın organize edeceği bir konsere ev sahipliği yapacak.
Sri Lanka bu bayramı 7 Mayıs’ta kutlarken, Yeni Zelanda bunu 28 Ekim’de, yani Ekim ayının dördüncü Pazartesi günü kutluyor.
Japonya, Afganistan ve İran’da bu gün 1 Mayıs’ta kutlanıyor, ancak işçilere izin verilmeden, İran’da ise kutlama oldukça organize bir şekilde yapılıyor.
Her ne kadar Türkiye, Endonezya, Pakistan gibi ülkeler bu bayramı kutlayıp resmi tatil olarak ilan etseler de yetkililer bu vesileyle gösteri düzenlenmesine engel oluyor.