HABER MERKEZİ- Amed Ekoloji Meclisi, Pasûr (Kulp) ilçesinde bulunan Hesendîn Yaylası’nda doğa talanına karşı çadır nöbeti tutan köylülere dayanışma ziyaretinde bulundu. Doğa talanına geçit vermeyeceklerini belirten köylüler, direnişte kararlı olduklarını belirtti.
Amed’in Pasûr (Kulp) ilçesinde bulunan Hesendîn Yaylasında, doğa talanına karşı köylülerin başlattığı nöbet eylemleri devam ediyor. Amed Ekoloji Meclisi’nin çağrısıyla, nöbete dayanışma ziyaretinde bulunuldu.
Ziyarette “Ji qirkirina çiya deşt û zozanan re na” pankartı açılarak “Ya öl ya göç diyorlar inadına yaşam inadına direniş”, “Ev ax û serkeftin ya me ye”, “Pasûr ya me yo sermaye bicehmi” dövizleri taşındı. Ziyarette sık sık “Bê xweza jiyan nabe” sloganı atıldı.
‘Herkesi bu dağları savunmak için buraya çağırıyoruz’
Ziyaret ardından konuşan Amed Ekoloji Meclisi üyesi Necdet sezgin, “Kürdistan’ın tüm dağlarında maden araması yapılıyor. Kürdistan doğası da talan ediliyor ve yok ediliyor.” dedi ve buraya dayanışmaya geldiklerini belirterek, direnişlerini selamladı.
Ekoloji Meclisi Eş Sözcüsü Sabri Kılıç da “Pîrejman’dan Cixse’ye, Pasûr’dan Sarım Çayı’na direnen halkımızı selamlıyoruz” dedi.
Çadır nöbetinde yer alan Hikmet Yıldırım, “80 yaşındayım, gerekirse bu dağlara emekleyerek çıkarım. Bizim çocukluğumuz bu yaylalara geçti. 400 çadır, ev burada kuruluyor, ailemiz, çocuklarımız burada yaşıyor. 15 bine yakın farklı bitki çeşidi var burada. Biz bunu kabul etmeyeceğiz. Herkesi bu dağları savunmak için buraya çağırıyoruz. Direnişimizi büyütelim” çağrısında bulundu.
‘Barışmanın bir yolu da doğayla barışmaktan geçer’
Ceylan Akça ise Türkiye ve Kürdistan’ın farklı bölgelerinde madencilik faaliyeti ile doğanın talan edildiğine dikkat çekerek “İktidar ve sermaye işbirliğinin başlattığı bu savaşa karşı bir mücadele yürütüyoruz. Bugün aynı zamanda tarihi gelişmeler de yaşanıyor. 40 yıllık bir çatışamaya son veren, şu an üzerinde bulunduğumuz kimi zaman askeri ve siyasi gerekçelerle yıkıma uğratılan bir savaşın sonuna geliyoruz. Barışmanın bir yolu da doğayla barışmaktan geçer. Barış ve Demokratik toplum Çağrısı’nın Hesendîn yaylasında da kabul görmesini, buradaki yaylayla barışılmasını, ona karşı açılan savaşın sonlandırılmasını talep ediyoruz. Bu savaş sonlandırılana kadar da mücadelemizi sürdüreceğiz” diye belirtti.;
Bilindiği üzere Hesendîn Yaylasında Kulp Madencilik ve Dış Ticaret Anonim Şirketi tarafından yapılan maden çalışmaları, “Çevresel Etki Değerlendirme(ÇED) olumsuz” kararına rağmen devam etmektedir.