HABER MERKEZİ- DİSK-Genel-İş’in yayımladığı Türkiye’de Genç İstihdamı Raporu, gençlerin büyük çoğunluğunun istihdamdan dışlandığını ortaya koyuyor. Rapora göre her 10 gençten 6’sı çalışmıyor, her 4 gençten 1’i ne eğitimde ne de istihdamda yer alıyor. Çalışanların ise %90’ı sendikasız.
Rapora göre, Türkiye’de 15-24 yaş aralığındaki genç nüfusun yalnızca %39,5’i istihdama katılabiliyor. Gençlerin %60,5’i ise işgücüne dahil olamıyor. Her dört gençten biri ne çalışıyor ne de eğitim alıyor. İstihdamda yer alan 10 gençten 9’u ise sendikasız çalışıyor. Geniş tanımlı genç işsizliği oranı %37,3’e ulaşırken, üniversite mezunu her dört gençten biri işsiz durumda.
Raporda, genç işsizliğinin neoliberal politikaların ve sermaye yanlısı ekonomi anlayışının bir sonucu olduğu vurgulanarak şöyle denildi:
“Türkiye’de genç istihdamı, neoliberal politikaların ve sermaye yanlısı ekonomi anlayışının doğrudan mağduru haline gelmiştir. 15-24 yaş aralığındaki milyonlarca genç, sistematik olarak işsizliğe, güvencesizliğe ve kayıt dışı çalışmaya mahkûm edilmekte; emeği ucuz işgücü olarak metalaştırılmaktadır. Devletin kamusal istihdamı küçültmesi, eğitim ile üretim arasındaki köprüleri zayıflatması ve iş piyasasını tamamen piyasa dinamiklerine terk etmesi, gençlerin geleceğini belirsizlik ve yoksullukla kuşatmaktadır. Daha da çarpıcısı, henüz çocuk sayılması gereken 15 yaşındaki bireylerin dahi işgücü istatistiklerine dâhil edilmesi, çocuk emeğinin normalleştirilmesine ve sömürülmesine zemin hazırlamaktadır. Bu tablo, genç işsizliği, sermayenin kâr hırsıyla şekillenen emek rejiminin yarattığı yapısal bir krizdir. Gençlerin onurlu, güvenceli ve insanca bir yaşam sürebilmesi ancak emekten yana politikaların hayata geçirilmesiyle mümkün olabilir.”
Raporda toplumsal cinsiyet temelli eşitsizliklere de dikkat çekildi. 15-24 yaş arası erkeklerin istihdam oranı %51,7 iken, kadınlarda bu oran %26,4’te kalıyor. Erkeklerin işgücüne katılımı kadınlara göre iki kat daha fazla.
Ekonomik krizin en ağır etkilerinin gençler ve çocuklar üzerinde olduğu belirtilen raporda şu veriler paylaşıldı: Türkiye’de 25 yaş altındaki her 5 kişiden 1’i yoksul. Genel yoksulluk oranı %13,3 iken, bu oran 15-24 yaş arası gençlerde %17,1’e, 0-14 yaş arası çocuklarda ise %21,8’e yükseliyor.