HABER MERKEZİ– “Proje okullar”da görev yapan öğretmenlerin “norm kadro” gerekçesiyle başka okullara atanmasına karşı öğrencilerin başlattığı protestolar sonuç verdi. Milli Eğitim Bakanlığı, söz konusu atamaların durdurulduğunu açıkladı.
8 Nisan’da Türkiye genelinde 20 binden fazla öğretmenin görev yeri değiştirilmişti. Bu karar, öğretmenler, öğrenciler ve veliler tarafından büyük tepkiyle karşılanmış; birçok kentte liseliler protesto eylemleri düzenlemişti. Eğitim sendikaları da MEB önünde basın açıklamaları yaparak süreci eleştirmişti.
2014 yılında MEB tarafından başlatılan “proje okullar” uygulamasıyla bazı başarılı liseler özel statüye alınarak, daha esnek ve özgün programlarla proje geliştirmeleri hedeflenmişti. Bugün sayıları 300’ü aşan proje okullar arasında fen liseleri, Anadolu liseleri, sosyal bilimler liseleri ve bazı meslek liseleri yer alıyor.
Ancak uygulama zamanla merkezi denetimi ve keyfi tayinleri artırarak okulların özerkliğini ve kimliğini zedeledi. Öğrenciler, özellikle sevilen ve deneyimli öğretmenlerin görevden alınmasına sert tepki gösterdi.
Kadıköy Anadolu Lisesi, İstanbul Erkek Lisesi, Bornova Anadolu Lisesi, Vefa Lisesi gibi köklü okullarda öğrenciler “Biz proje değil, öğrenciyiz!” sloganıyla protestolar düzenledi.
Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Türkiye genelinde 38 bin öğretmenin görev süresinin dolduğunu, ancak bu öğretmenlerin yüzde 80’inin görev süresinin uzatıldığını belirtmişti. Yaklaşık 6 bin öğretmenin ise görev süresi uzatılmamıştı.
Kamuoyundan gelen yoğun tepkinin ardından MEB, bu atamaların resen durdurulduğunu duyurdu. Ancak tercihe bağlı yer değişikliği isteyen öğretmenlerin taleplerinin karşılanacağı belirtildi.