HABER MERKEZİ– Sosyo Politik Saha Araştırmaları Merkezi’nin son raporuna göre, Türkiye’de son yıllarda intihar oranlarında büyük bir artış gözlemleniyor. Özellikle gençler arasında, 15-19 yaş grubundaki intihar vakalarında büyük bir artış yaşanırken, intiharların en fazla Kürdistan’da görüldüğü tespit edildi.
Araştırmaya göre, Türkiye genelinde intihar oranları son 24 yılda 2,25 kat arttı. En yüksek oran ise 2023 yılına ait. 2000 yılında 802 intihar vakası kaydedilirken, 2022’de bu sayı 4.218’e çıktı. Ancak, gençler arasında intihar oranlarındaki artış daha da dikkat çekici.
Raporda yer alan verilere göre, Kürdistan’da özellikle 15-19 yaş arasındaki gençlerin intiharları büyük bir sorun haline gelmiş durumda. Şirnex, Sêrt, Mêrdîn, Bedlîs ve Amed gibi illerde, gençler arasında intihar vakaları hızla artarken, kürdistan’daki oranlar Türkiye’nin geri kalanına göre belirgin bir şekilde daha yüksek.
Özellikle Sêrt’te, intihar oranları 4,4 kat artmışken, Şirnex’te 3,81 kat, Mêrdîn’de 3,35 kat arttı. Kürdistan’da 15-19 yaş grubunun “kritik intihar yaş grubu” olarak belirlendiği raporda, erkek intiharlarının kadınlara göre çok daha fazla arttığı da vurgulandı.
Amed, 15 yaş altı çocuk intiharlarında Türkiye’de birinci sırada yer alırken, onu Wan takip ediyor. Bu durum, bölgedeki gençler için yoğun bir ruhsal ve toplumsal baskı olduğunu gözler önüne seriyor. Çocukların yaşamlarına son verme kararları, aile içi şiddet, işsizlik, eğitim eksiklikleri ve sosyal izolasyon gibi bir dizi faktörle bağlantılı.
İntihar vakalarının nedenleri arasında en çok karşılaşılan durum ise, intihar nedenlerinin kayıtlarda “bilinmeyen” olarak geçmesidir. Bu durum, intiharların önlenmesine yönelik yapılacak çalışmaları zora sokmakta ve bu vakaların sebeplerinin anlaşılmadan çözüm arayışlarının zorlaşmasına yol açmaktadır.